Çok taraflı uluslararası anlaşma kapsamında Türk bankalarında hesabı bulunan ve yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın banka hesap bilgilerinin meskûn oldukları ülkelerle paylaşılması hususu yurt dışındaki Türk toplumunu tedirgin etmektedir. Bugüne kadar defaatle uyarmamıza rağmen hükümet yetkilileri vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli adımları atma ve bilgilendirme noktasında ilgisiz ve yetersiz kalmıştır. Bu hususta Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a soru önergemizi[1] vermiş bulunmaktayız. Ayrıca konunun takipçisi olmayı sürdüreceğimizi de kamuoyuna bildiririz.
Uzun süredir yaptığımız çağrıların kısmen karşılık bulmasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 25 Ağustos 2020 tarihinde “Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Karşılıklı Olarak Otomatik Değişim Standardı Bilgilendirme Rehberi”[2] adı altında bir bilgilendirme broşürü yayınlanmıştır. Fakat bu bilgilendirmeye rağmen Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa gibi Türk diasporasının büyük çoğunluğunun yaşadığı ülkelerle otomatik bilgi paylaşımın ne zaman yapılacağı hususu belirsizliğini korumaktadır. Bu belirsizlik durumu, bu ülkelerde yaşayan insanlarımızı haklı endişelere sevk etmektedir. Türkiye’nin sorumlu davranarak bu ülkelerle otomatik bilgi paylaşımı sonrası yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ayrıntılı bir bilgilendirme yapması gerekmektedir.
Bu anlaşmanın, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik önemli etkileri olacaktır. Bu noktada, yurt dışındaki vatandaşlarına karşı Anayasal sorumluluğu bulunan Türkiye’ye önemli görevler düşmektedir. Bu doğrultuda yetkili makamlar, prensip olarak hangi ülkeyle vatandaşlarımızın bilgileri paylaşılacaksa, o ülkede yaşayan tüm vatandaşlarımızı bilgi paylaşımının başlatılmasından iki yıl önce ayrıntılı olarak bilgilendirmelidir. Türk diasporasının zor duruma düşmemesi için gerekli tedbirlerin alınması, vatandaşlarımızın kuşatıcı bir biçimde bilgilendirilmesi, karşılaşabilecekleri problemlerin izah edilmesi ve endişelerinin giderilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Ayrıca Türkiye’nin hayati derecede dövize ihtiyacı olduğu bu günlerde otomatik bilgi paylaşımının Türkiye’ye etkisi uzmanların katkısıyla etki analizi yapılarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra, otomatik bilgi paylaşımına girecek vatandaşlarımızın da dikkate alması gereken çeşitli hususlar vardır. Buna göre yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız konuyu yakinen takip etmeli, resmî açıklama ve süreçleri ihmal etmemelidir. Aynı şekilde vatandaşlarımız, bankalarda bulunan hesap bilgilerinin güncel olup olmadığını kontrol etmeli ve gerekli güncellemeleri mutlaka yapmalıdır. Vatandaşlarımız vergi beyannamelerine dikkat ederek gelirlerinde değişiklik olması halinde ne gibi yükümlülüklerle karşılaşacaklarını mutlaka kontrol etmelidir. Ayrıca halen yurt dışında ya da Türkiye’de ikamet eden herhangi bir kişi veya yakını ile ortak hesabı olanların bu hesapları yeniden değerlendirmeleri faydalı olacaktır. Otomatik bilgi paylaşımında esas olan, yerleşiklik yani yaşanılan yerdir. Yaşam merkezindeki vergi yükümlülüğünün adres değişikliği ile ortadan kalkmayacağı bilinmeli ve aksi bir tutumun daha büyük sorunlara yol açabileceği vatandaşlarımız tarafından göz ardı edilmemelidir.
Otomatik Bilgi Paylaşımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aşağıda yer alan değerlendirme notumuza ulaşabilirsiniz:
[1] https://www.mustafayeneroglu.com/wp-content/uploads/2020/10/Soru-Önergesi-1.pdf
[2] file:///C:/Users/60809/Downloads/Finansal_Hesap_Bilgilerinin_Rehberi%20(5).pdf