Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın TBMM’de temsili ve seçimlere katılımı ile ilgili kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Meclis’e sunulan kanun teklifi, yurtdışını ayrı seçim bölgesi olarak düzenlemekte ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngörmektedir. Kanun teklifi ayrıca yurtdışı seçmenin oy verme işlemlerini kolaylaştıracak değişiklikler de içermektedir.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’de AK Parti iktidarı ile birlikte Türkiye’nin kalkınmasının yurtdışında yaşayan 6 milyon vatandaşa doğrudan yansıdığını belirterek, bu alanda atılan en önemli adımlardan bir tanesinin yurtdışında yerleşik vatandaşlarımızın yaşadıkları ülkede Türkiye’deki seçimlere katılımlarının gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Yeneroğlu, “2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile yurtdışında sandık kurulmasının önündeki engeller kaldırılmış ve yurtdışındaki vatandaşlarımız ilk defa 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşadıkları ülkelerde oy kullanma imkânı elde etmişlerdir. Bu icraat, yarım asrı aşan dış göç tarihinde 1987’de gümrüklerde sağlanan oy kullanma imkânı dışında, diasporanın siyasi haklarının geliştirilmesine yönelik en önemli adım olmuştur. Bu ilk tecrübeden hemen bir yıl sonra 2015 Genel Seçimlerinde 1 milyondan fazla vatandaşımız, gerektiğinde yüzlerce kilometreye kadar yol giderek anavatanlarına karşı sorumluluk ve yükümlülüğünü yerine getirmiştir.”, dedi.

Yeneroğlu, son iki seçimde elde edilen sonuçlar ve yaşanan tecrübe ile vatandaşlarımızın uzun yıllardan beri talep ettiği TBMM’de doğrudan temsil edilme hakkının verilmesinin zamanının geldiğini vurguladı. Hazırlanan kanun teklifinin öncelikle yurt dışı seçmenin TBMM’de temsil edilmesi sorununu gidereceğini ifade eden Yeneroğlu, “Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili yine o kitlenin içinden çıkan kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM’de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır.” dedi.

Yeneroğlu kanun teklifinde yurt dışının ayrı bir seçim çevresi olarak öngörüldüğü bilgisini vererek, bunun yurt dışında yaşayan vatandaşların TBMM’ye vekil gönderebilmesi için gerekli olduğuna dikkat çekti: “Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2.8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil imkânı sağlayacağı düşünülmektedir.”

Yeneroğlu ayrıca şunları kaydetti: “Daha önceki seçimlerde uygulanan randevu sitemi ya da yalnızca seçmen kaydının bulunduğu seçim mahallerinde oy kullanabilme zorunluluğu gibi uygulamalar vatandaşlarımızın oy kullanabilmelerini zorlaştıran hususlar olmuştur. Mesela 30-40 km yakınında konsolosluk varken konsoloslukların idari bağlılıkları nedeniyle oy kullanmak için 500-600 km yol kat etmek zorunda kalınmıştır. Kanun teklifinin kabul edilmesiyle randevu sistemine dayanak teşkil eden düzenleme ilgili yasadan kaldırılacak ve seçmenler yurt dışı seçim çevresinde kurulan herhangi bir sandıkta oy kullanabileceklerdir.”

AK Parti İstanbul Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mustafa Yeneroğlu ve arkadaşları tarafından sunulan kanun teklifi yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın siyasal katılımlarının artırılması için ihtiyaç duyulan düzenlemeleri içermektedir. Bu düzenlemeler bir taraftan yurt dışı seçimlerin kurumsallaşmasını beraberinde getirecek, diğer taraftan yurt dışında yerleşik vatandaşların Türkiye’ye aidiyetlerine katkıda bulunacaktır. Böylelikle yurt dışı vatandaşlar siyasi partilerin ve dolayısıyla TBMM’nin devamlı ve doğrudan gündeminde yer alacak, ‘yurtdışı seçmenler’ Türkiye’nin siyaset alanında daha güçlü bir unsur hâline gelecektir.

Yurtdışı Seçim Düzenlemesi ile ilgili basın açıklamasını buradan indirebilirsiniz.

Yurtdışı Seçim Düzenlemesi ile ilgili kanun teklifini buradan indirebilirsiniz.

İRTİBAT
Ünal Koyuncu, Danışman
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Halkla İlişkiler Binası 2. Kat Nolu Banko Oda: 2076
Telefon: +90 (312) 420 58 28 – 29, +90 (535) 453 25 23

Connect with Me: